Domowy smalec

4.5 (147 ocen)

pyszny smalec - polecam

Składniki:

  • 800 g słoniny
    3 duże cebule
    3 duże jabłka
    150 g boczku wędzonego pociętego w drobą kostkę
    2 łyżeczki soli
    laskę kiełbasy swojskiej
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Domowy smalec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0qdte6c 1. Słoninę wrzucamy na patelnię, dodajemy sól i topimy na małym ogniu ok 20 min. Gdy zaczyna się zlocić dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę i boczek. Zostawiamy smalec do wytapiania kolejne 15 min. Poźniej dodaję pokrojone drobno jabłka i pokrojona kiełbasę swojską. Smalec powinien się topic kolejne ok 15 min. Jeżeli się wszystkie składniki wytopią przelewamy do naczyń i schładzamy. trzymamy w lodówce max do 2 tyg.

Porady

Można dodać śliwkę wędzoną lub suszoną, i dodać przypraw wedle gustu: majeranek, kurkuma, tymianek, zioła prowansalskie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować