Domowy smalec

4.5 (153 ocen)

Nauczyła mnie go robić mama od tego czasu podany z domowym , świeżutkim chlebkiem i ogórkiem kiszonym robi furorę w śród znajomych. Świetnie smakuję także polany np. na kopytka.

Składniki:

  • 450 g słoniny
    250 g boczku
    1 duże jabłko
    2 duże cebule
    2 ogórki kiszone
    3 większe ząbki czosnku
    sól , pieprz , oregano
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Domowy smalec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • smalec domowy 1. Słoninę oraz boczek kroimy w drobną kostkę
    Ogórki i cebulkę siekamy drobniutko, jabłko ścieramy na tartce , czosnek przeciskamy przez praskę.
    Słoninę wytapiamy w głębokiej patelni na malutkim ogniu- co jakiś czas mieszamy.
    Gdy słonina już jest gotowa dodajemy boczek oraz przyprawy.
    Po 5 min gdy zrobią się skwarki dodajemy resztę składników ( cebulę , ogórki oraz czosnek)
    Mieszamy wszystko razem 2-3 min.
    Nasz smalczyk przekładamy do przygotowanego naczynia i odstawiamy do lodówki na min 2 godz( najlepiej na noc) by wszystko nam się ładnie połączyło i przeszło smakiem.
    Ja część swojego przysmaku podałam w chlebku.

Porady

Jeśli nie przepadamy za boczkiem możemy go zastąpić mięsem mielonym np. z szynki oraz dodać inne ulubione przyprawy tymianek czy też zioła prowansalskie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Smalec

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować