Domowy smalec

  • wyświetlono: 276 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Opiekuję się osobami starszymi. Zbieram też regionalne przepisy.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Anna Opara, Supraśl

Składniki

● 1 kg słoniny
● 2 kwaśne jabłka
● cebula
● 100 ml mleka
● sól, pieprz
● majeranek

Sposób przygotowania przepisu:

Domowy smalec

  • 1. Słoninę schładzamy, usuwamy
    skórę i kroimy. Przepuszczamy
    przez maszynkę.
    Przekładamy do garnka
    i topimy na małym ogniu,
    często mieszając.
  • 2. Jabłka i cebulę obieramy.
    Kroimy w małą kostkę. Dodajemy
    do słoniny pod koniec
    topienia. Doprawiamy
    solą, pieprzem i majerankiem.
    Studzimy. Wlewamy
    mleko. Mieszamy i od stawiamy,
    by masa zastygła.
    Podajemy do chleba.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

szkola_babci
 

Komentarze

Podobne przepisy

domowy smalec

Dodane przez: pati197799

domowy smalec z kiełbasą

najlepszy z razowym chlebkiem

smalec

Dodane przez: lexi27

Smalec domowy

Smaczny i aromatyczny smalczyk...

Domowy smalec

Dodane przez: ciastto80

Domowy smalec

z ogóreczkiem i świeżym chlebkiem,...

smalec

Dodane przez: Konto nieaktywne

Domowy smalec "Mniam"

smalec na bogato, idealny z kiszonymi...

domowy smalec

Dodane przez: czarrna

Domowy smalec

Najlepszy do świeżego pieczywa...

Domowy smalec z cebulą

Dodane przez: Skotka

Domowy smalec z cebulą

Pyszne smarowidło do pieczywa....