Domowy sernik na zimno

0 (0 ocen)

  • 25 min

Jest to rodzaj bardzo nie typowego sernika na zimno z domowego twarogu. Masa serowa jest puszysta i jedwabiście miękka rozpływa się w ustach . Moich domowników oczarował lekko kwaśny posmak cytrynowej galaretki dodanej do masy serowej. To oto ciasto bardzo często gości w mojej kuchni :)

  • 25 min

Składniki:

  • Ser biały (twaróg) 1 kg , 6 łyżek cukru pudru , 4 śnieżki , 2 szklanki mleka , 4 galaretki cytrynowe, 1 litr wrzącej wody

Domowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dno formy 36x23,5 cm wyłożyć herbatnikami . Rozrobić 4 galaretki w 1 l wrzątku i ostudzić. Następnie wymieszać mikserem ser wraz z cukrem pudrem na wolnych obrotach. Śnieżki ubić z 2 szklankami mleka na najwyższych obrotach miksując 5 min .Sztywny krem łączyć porcjami z serem mieszając mikserem na wolnych obrotach .W dalszej części dodać schłodzoną płynną galaretkę małymi partiami mieszając mikserem. Gotową puszystą masę przełożyć do blaszki z herbatnikami . wierzch blaszki można przystroić dowolny sposób wiórkami kokosowymi jak i również startą czekoladą.

Komentarze

Podobne przepisy