Domowy sernik

0 (0 ocen)

Przepis ten znalazłyśmy z mamą w zeszycie z przepisami babci. Wydał nam się łatwy i smaczny więc go upiekłyśmy. Wszystkim z rodziny bardzo posmakował i teraz pieczemy go na każde ważne uroczystości, ale również w tygodniu.Jest prosty i szybki oraz świetnie smakuje z kawą. Gorąco polecamy!

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki
    20 dag margaryny
    2 łyżki śmietany
    pół szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa serowa:
    1 kg białego sera
    2 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    12 jajek
    25 dag margaryny
    lukier lub polewę

Domowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto zagnieść i włożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowaną margaryną. Margarynę, cukier, cukier waniliowy i żółtka utrzeć mikserem w międzyczasie dodawać powoli ser i budyń. Na końcu dodać ubite białka z jajek ale wymieszać łyżką nie mikserem! To bardzo ważne ! Wszystko wymieszać wlać na wyłożone ciasto. Piec ok godzinę w 180

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy