Domowy ser żółty

4.49 (203 ocen)

Od zawsze doceniam wszystko co jest przyrządzone w domu. .Chociaż wszystko można kupić w sklepach to ja piekę chleby , bułki ,ciasta , robię przetwory ,nalewki w końcu przyszedł czas na stary przepis mojej babci-żółty ser

Składniki:

  • 0,5 kg twarogu
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczka sody
    1/2 łyżeczka octu
    1 łyżeczka masła
    0,5 l.mleka
    1 żółtko
Wystaw ocenę:

4.49 (203 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Domowy ser żółty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • twaróg z mlekiem 1. Ser zmielić.
    Mleko zagotować w garnku i do wrzącego dodać ser.
  • Gotowy jeszcze ciepły ser 2. Mieszając gotować tak długo aż ser nabierze gumowej konsystencji.Ser odcedzić na sitku.W garnku roztopić masło , dodać sodę ,sól , ocet i wymieszać.Zmniejszyć temp. na piecu do minimum.Dodać do garnka ser i żółtko
    Ciągle podgrzewając mieszać aż powstanie ciągnąca jednolita masa.
    Ser łatwo się przypala więc można wsadzić garnek z serem do innego większego z wodą (kąpiel wodna)
    Ser szybko przełożyć do dowolnej foremki i docisnąć do brzegów.
  • Domowy ser żółty 3. Ser idealnie odchodzi od foremki po zastygnięciu.

Porady

Babcia do sera dodawała jeszcze odrobinę kminku

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować