Domowy ser topiony z dodatkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Domowy ser topiony z ziołami lub suszonymi pomidorami. Fajny dodatek do pieczywa.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g sera białego tłustego
    1/2 litra mleka
    2 łyżki masła
    1 łyżka octu jabłkowego
    duża szczypta wędzonej soli morskiej
    sól do smaku
    duża szczypta kurkumy
    1 łyżeczka sody oczyszczonej

    Dodatki:
    kminek
    pieprz ziołowy

    Lub:
    przyprawa suszone pomidory z bazylią i czosnkiem

Domowy ser topiony z dodatkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser rozgnieść widelcem, wlać mleko, zagotować, przelać na sitko, odstawić.

    Masło rozpuścić, dodać przyprawy, odsączony ser, ocet, sodę, mieszając chwilę podsmażyć.

    Uformować dowolny kształt, schłodzić.

Komentarze

Podobne przepisy