Domowy ser smażony

5 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz. 30 min

Posiada zwartą i gęstą konsystencję oraz intensywny smak.Ser idealny na kanapki - na śniadanie, podwieczorek, kolację czy na wynos do pracy bądź szkoły.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg białego sera
    4 łyżki masła
    1 żółtko
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    sól i pieprz do smaku
    inne dodatki według uznania (najczęściej spotyka się wersję z kminkiem, jednak można użyć również innych przypraw np. czosnku, szczypiorku czy papryki )
Wystaw ocenę:

5 (196 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Ser

Domowy ser smażony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser przełóż najlepiej do metalowej miseczki, delikatnie rozkrusz w palcach i posyp sodą. Delikatnie zamieszaj, przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2-3 dni lub do momentu uzyskania charakterystycznego ostrego zapachu i ciągnącej konsystencji.
  • 2. Na patelni rozpuść masło, dodaj ser i podsmażaj aż stanie się całkiem płynny, następnie dodaj żółtko i dopraw solą oraz pieprzem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kminek Masło Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_02-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować