Posiada zwartą i gęstą konsystencję oraz intensywny smak.Ser idealny na kanapki - na śniadanie, podwieczorek, kolację czy na wynos do pracy bądź szkoły.
2 godz. 30 min
Składniki:
1 kg białego sera
4 łyżki masła
1 żółtko
2 łyżeczki sody oczyszczonej
sól i pieprz do smaku
inne dodatki według uznania (najczęściej spotyka się wersję z kminkiem, jednak można użyć również innych przypraw np. czosnku, szczypiorku czy papryki )
Domowy ser smażony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser przełóż najlepiej do metalowej miseczki, delikatnie rozkrusz w palcach i posyp sodą. Delikatnie zamieszaj, przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2-3 dni lub do momentu uzyskania charakterystycznego ostrego zapachu i ciągnącej konsystencji.
2.Na patelni rozpuść masło, dodaj ser i podsmażaj aż stanie się całkiem płynny, następnie dodaj żółtko i dopraw solą oraz pieprzem
Komentarze