Domowy ser na kanapki i nie tylko

4.49 (166 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Świetna alternatywa sera żółtego,szczególnie dla tych którzy lubią wiedzieć co jedzą.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • 2 l mleka 3,2%

    7 jaj M

    400 ml śmietany 18%

    200ml kwaśnego mleka /kefiru

    1-2 łyżka przyprawy "suszony czosnek, bazylia"

    2 łyzeczki soli morskiej
Wystaw ocenę:

4.49 (166 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Ser

Domowy ser na kanapki i nie tylko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ser domowy 1. Mleko wlewam do garnka ( minimum 4 l) - zagotowuję, a w tym samym czasie ubijam jajka z solą, aż będą puszyste. Dodaję śmietanę i kwaśne mleko, na końcu przyprawę - mieszam.
  • ser domowy 2. Gdy mleko jest już gorące, wlewamy mieszaninę jaj.

    Całość zagotowuję, przez cały czas mieszając i gotuję przez 4-5 minut.

    Gdy zacznie się wytwarzać skrzep - widoczny na zdjęciu, wyłączam gaz.
  • Renata Walczak 3. Na durszlaku lub w innym "dziurawym" koszyku rozkładam serwetę serowarską lub gazę (4-krotnie złożoną) przelewam nasz skrzep, obciążamy i zostawiamy do wystudzenia i odsączenia. Przy tych upałach moja forma stygła sobie prawie 6 godzin. Potem wkładamy do lodówki na minimum 10 godzin.Wtedy ładnie i cieniutko da się kroić.
    Prosto prawda? a jak pysznie to już musicie sami się przekonać
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować