W domowych warunkach sadze ze duzo prosciej zrobic w patelni jednak ja podjelam wyzwanie na roznie. Łatwo nie było ale jak na pierwszy raz to wyszło całkiem dobrze
2 godz.
Składniki:
400 g - masła
200 g - cukru pudru
aromat migdałowy
1 kieliszek wódki (można pominąć)
12 - jajek
1 szczypta - soli
100 g - mąki pszennej
100 g - mąki ziemniaczanej
200 g - cukru
1.Białka oddzielić od żółtek. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i na puszystą masę. Miksując dodawać stopniowo po jednym żółtku.
Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną. Przesiać i dodawać po łyżce do ubitej masy jajecznej. Wlac alkohol i aromat. Zmiksować na jednolitą masę.
Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier. Ubite białka dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
Wałek do sękacza zamontować na rożnie, owinąć papierem do pieczenia, lekko natłuścić.
Następnie ciasto rozsmarowac na wałku, włączyć funkcję grilla na 4-5 minut. Gdy ciasto się zrumieni nałożyć kolejną i powtórzyć wszystkie czynności . Postępować tak samo, aż do zużycia całego ciasta. Po upieczeniu ostudzić.
Porady
w domowych warunkach zdecydowanie polecam zrobic w patelni
Komentarze