domowy sękacz

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

W domowych warunkach sadze ze duzo prosciej zrobic w patelni jednak ja podjelam wyzwanie na roznie. Łatwo nie było ale jak na pierwszy raz to wyszło całkiem dobrze

  • 2 godz.

Składniki:

  • 400 g - masła
    200 g - cukru pudru
    aromat migdałowy
    1 kieliszek wódki (można pominąć)
    12 - jajek
    1 szczypta - soli
    100 g - mąki pszennej
    100 g - mąki ziemniaczanej
    200 g - cukru

Domowy sękacz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sękacz 1. Białka oddzielić od żółtek. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i na puszystą masę. Miksując dodawać stopniowo po jednym żółtku.
    Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną. Przesiać i dodawać po łyżce do ubitej masy jajecznej. Wlac alkohol i aromat. Zmiksować na jednolitą masę.
    Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier. Ubite białka dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
    Wałek do sękacza zamontować na rożnie, owinąć papierem do pieczenia, lekko natłuścić.
    Następnie ciasto rozsmarowac na wałku, włączyć funkcję grilla na 4-5 minut. Gdy ciasto się zrumieni nałożyć kolejną i powtórzyć wszystkie czynności . Postępować tak samo, aż do zużycia całego ciasta. Po upieczeniu ostudzić.

Porady

w domowych warunkach zdecydowanie polecam zrobic w patelni

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy