Domowy salceson

4.5 (171 ocen)

  • 6 godz.

W dzieciństwie robiła go dla mnie mama, teraz wykonuję go dla swojego syna.

  • 6 godz.

Składniki:

  • 200 g herbatników
    250 g margaryny
    2 szklanki mleka
    1/2 szklanki cukru
    80 g ciemnego kakao
    7 łyżeczek żelatyny
    dodatkowo: białe draże, rodzynki
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Desery

Domowy salceson - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozpuść w rondelku. Żelatynę wsyp do szklanki i namocz w wodzie - tylko tyle aby woda ją przykryła. Do margaryny dodaj cukier, mleko i kakao, wymieszaj. Dodaj namoczoną żelatynę. Pokrusz herbatniki.
  • 2. Gdy płyn ostygnie dodaj herbatniki i według uznania rodzynki czy białe draże. W butelce zetnij górę około 3 cm od korka. Włóż masę kakaowo-ciasteczkową i wstaw, najlepiej na całą noc, do lodówki - na drzwiach w miejscu na butelki.
  • 3. Aby wyjąć ciasto przetnij butelkę wzdłuż, gdy powietrze dostanie się między deser a butelkę, ciasto powinno się gładko wysunąć. Krój na plastry, przechowuj w lodówce.

Porady

Użyta butelka musi być wykonana z cienkiego plastiku. Nie może byc wzorzysta, bo ciasto do niej przywrze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować