Domowy salceson - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę rozpuść w rondelku. Żelatynę wsyp do szklanki i namocz w wodzie - tylko tyle aby woda ją przykryła. Do margaryny dodaj cukier, mleko i kakao, wymieszaj. Dodaj namoczoną żelatynę. Pokrusz herbatniki.
2. Gdy płyn ostygnie dodaj herbatniki i według uznania rodzynki czy białe draże. W butelce zetnij górę około 3 cm od korka. Włóż masę kakaowo-ciasteczkową i wstaw, najlepiej na całą noc, do lodówki - na drzwiach w miejscu na butelki.
3. Aby wyjąć ciasto przetnij butelkę wzdłuż, gdy powietrze dostanie się między deser a butelkę, ciasto powinno się gładko wysunąć. Krój na plastry, przechowuj w lodówce.
Porady
Użyta butelka musi być wykonana z cienkiego plastiku. Nie może byc wzorzysta, bo ciasto do niej przywrze.
Komentarze