Dla mnie najlepiej smakuje z makaronem domowym (lub kupionym makaronem jajecznym krajanką, który smakuje podobnie).
Składniki:
pół kurczaka
3-4 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera i pora
1 cebula
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz
natka pietruszki do posypania
makaron, np. krajanka
1. Wszystkie warzywa obrać, umyć i pokroić na duże kawałki. Cebulę przekroić wzdłuż i mocno przypiec na patelni z małą ilością oliwy.
Mięso umyć, włożyć do garnka z zimną wodą, gotować około pół godziny ma małym ogniu. Następnie wrzucić do garnka warzywa, cebulę, przyprawić i gotować jeszcze przez 45-60 minut. Doprawić do smaku. Rosół można podawać według uznania: z pokrojonymi ugotowanymi warzywami, mięsem albo klarowny, tylko z makaronem. Przed podaniem posypać siekana natką pietruszki i pieprzem mielonym.
Komentarze