Domowy przekładaniec

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jest to przepis stworzony przeze mnie.

  • 60 min

Składniki:

  • -5jaj
    -2,5szklanki mąki
    -1,5szkl cukru
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -2 łyżki kakao
    -1 margaryna
    -3 budynie
    -powidła lub dżem

Domowy przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę z 1 szkl. cukru i budyniem o dowolnym smaku. Żółtka z pozostałymi składnikami zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej części dodać kakao, gnieść aż ciasto uzyska ciemny kolor. Drugą część rozwałkować i ułożyć na blachę wysmarowaną i wysypaną bułka tartą. Na ciasto rozsmarować powidła lub dżem. Ugotować 2 budynie wg. przepisu na opakowaniu. Gorący budyń wylać na powidła. Ciemne ciasto podzielić na 2 części, jedną część rozwałkować i wyłożyć na budyń. Na kakaowe ciasto wylać ubite białka. Drugą część rozwałkować, rwać na małe części i układać na całą bezę. Piec ok. 40min, w temp. 180°C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy