Domowy przecier pomidorowy z tymiankiem

4.49 (174 ocen)

  • 4 godz.

Taki domowy przecier doskonale nadaje się na zupę lub sos, których przygotowanie zajmie nam tylko chwilę, a smak będzie lepszy jak ze sklepu.

  • 4 godz.

Składniki:

  • pomidory Lima - 3 kg
    tymianek suszony - 2 łyżeczki
    sól morska - 1 łyżka
    pieprz czarny świeżo mielony – 1 łyżeczka
    cukier - 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.49 (174 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Domowy przecier pomidorowy z tymiankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowy przecier pomidorowy z tymiankiem 1. Zdrowe i bez plam pomidory umyj i pokrój na ćwiartki. Usuń twarde szypułki i przełóż do dużego garnka z grubym dnem. Zagotuj pod przykryciem, dodaj sól, cukier, pieprz i tymianek. Gotuj na wolnym ogniu, aż pomidory zaczną się rozpadać. Zdejmij garnek z ognia i odstaw do lekkiego przestygnięcia.
  • Domowy przecier pomidorowy z tymiankiem 2. Gęste sitko ułóż nad miską i wkładaj do niego porcjami ciągle jeszcze gorące pomidory. Przecieraj, najwygodniej jest to robić silikonową szpatułką, aż na sitku zostaną tylko nasiona i skórki.
  • image-1k5jwdx 3. Przetarty przecier przelej do wyparzonych słoiczków, zakręć wyparzonymi zakrętkami. Pasteryzuj w garnku około 15 minut. Pozostaw pod przykryciem do całkowitego wystygnięcia. Następnie przenieś do ciemnej i chłodnej piwnicy.

Porady

Na domowy przecier świetnie nadają się pomidory odmiany "Lima".

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Przecier pomidorowy Tymianek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować