Domowy przecier pomidorowy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Wspaniały smak pomidorów zamknięty w słoiku. Najlepiej smakują polne pomidory z własnego ogródka!

  • 30 min

Składniki:

  • pomidory (najlepsze będą polne, dojrzałe)
    sól
    pieprz

Domowy przecier pomidorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory umyć, pokroić w mniejsze cząstki, wrzucić do garnka.
  • 2. Gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż do momentu, kiedy pomidory się rozgotują i oddadzą sok.
  • 3. Całość przełożyć na sito umieszczone na misce i przecierać łyżką, aż do oddzielenia miąższu od skórek.
  • 4. Gorący przecier doprawić odrobiną soli i pieprzu, przelać do słoików i szczelnie zakręcić.
  • 5. Pasteryzować kilka minut.

Porady

Wspaniały aromat uzyskamy, jeżeli użyjemy bardzo dojrzałych pomidorów. Przygotowany przecier można wykorzystać jako bazę do sosu do spaghetti lub do zupy pomidorowej. Do miąższu można dodać świeżą bazylię i całość połączyć blenderem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy