Domowy placek z jabłkami – krucho drożdżowy

5 (195 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Delikatny i aksamitny w smaku.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto:
    4 szkl mąki
    1,5 szkl cukru
    2 jajka
    25 dag margaryny
    Cukier waniliowy
    30g drożdży
    2 łyżki oleju
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa owocowa:
    Puszka ananasów
    1 kg jabłek najlepiej szarej renety
    20 dag czerwonej lub czarnej porzeczki (mogą być mrożone)
    Cukier do smaku
    Cynamon
    2 – 3 łyżki kaszy manny w zależności od wilgotności jabłek
Wystaw ocenę:

5 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery

Domowy placek z jabłkami – krucho drożdżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru. Mąkę przesiać z proszkiem, dodać cukier i cukier waniliowy oraz margarynę, posiekać nożem. Następnie dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić ciasto. Podzielić na dwie nierówne części, większą wyłożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Nałożyć masę owocową posypać porzeczkami i przykryć pozostałym ciastem. Piec w temp. 180 – 190 stopni ok. 50 minut.
  • 2. Masa owocowa: Obrane jabłka pokroić w niewielkie talarki. Ananasa odsączyć z zalewy pokroić w kostkę. Jabłka i ananasa przełożyć do garnka podlać niewielką ilością wody i zagotować. Posłodzić do smaku, dodać kaszę mannę, cynamon i doprowadzić ponownie do wrzenia. Masa ma być dość gęsta. Ostudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Drożdże Jabłka Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować