Blaszka o wymiarach 25x40cm
Ciasto:
4 szkl mąki
1,5 szkl cukru
2 jajka
25 dag margaryny
Cukier waniliowy
30g drożdży
2 łyżki oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa owocowa:
Puszka ananasów
1 kg jabłek najlepiej szarej renety
20 dag czerwonej lub czarnej porzeczki (mogą być mrożone)
Cukier do smaku
Cynamon
2 – 3 łyżki kaszy manny w zależności od wilgotności jabłek
Domowy placek z jabłkami – krucho drożdżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru. Mąkę przesiać z proszkiem, dodać cukier i cukier waniliowy oraz margarynę, posiekać nożem. Następnie dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić ciasto. Podzielić na dwie nierówne części, większą wyłożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Nałożyć masę owocową posypać porzeczkami i przykryć pozostałym ciastem. Piec w temp. 180 – 190 stopni ok. 50 minut.
2.Masa owocowa: Obrane jabłka pokroić w niewielkie talarki. Ananasa odsączyć z zalewy pokroić w kostkę. Jabłka i ananasa przełożyć do garnka podlać niewielką ilością wody i zagotować. Posłodzić do smaku, dodać kaszę mannę, cynamon i doprowadzić ponownie do wrzenia. Masa ma być dość gęsta. Ostudzić.
Komentarze