Domowy pasztet pieczony drobiowy z orzechami,żurawiną

  • wyświetlono: 500 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Najlepszy domowy pasztet bo wiemy co jemy, z dodatkami z orzechów włoskich, świeżej żurawiny jest pysznym pasztetem............SMACZNEGO!!!

ziutula
  • 30 porcje
  • Łatwy

Składniki

mielone z drobiu 1/2 kg, smalec 2 łyżki, bułka odciśnięta z wody 2 sztuki, cebula 1 sztuka, pieprz grubo mielony 1 łyżeczka, przyprawa do pasztetu 1 opakowanie, cebula 2 sztuki, wątróbka z kurczaka 1 kg, smalec 1/2 kostki,jajka 5 sztuk, mięso z 1 kurczaka z rosołu, bułka tarta 1 szklanka, kasza manna 4 łyżki, orzechy włoskie 150 gram, żurawina świeża 200 gram, rosół 2-3 szklanki

Sposób przygotowania przepisu:

Domowy pasztet pieczony drobiowy z orzechami,żurawiną

  • Domowy pasztet pieczony drobiowy1. Wątróbkę z kurczaka dobrze usmażyć z cebulą na smalcu.
  • Domowy pasztet pieczony drobiowy2. Orzechy włoskie (zostawić trochę do dekoracji) wsypać do wątróbki i podsmażać z 3 minuty na większym ogniu mieszając.
  • Domowy pasztet pieczony drobiowy3. Do mielonego mięsa dodać cebulę 1 pokrojoną, pieprz grubo mielony, bułki odciśnięte z wody i na patelni na 2 łyżkach smalcu podsmażyć, wystudzić.

    Wystudzoną wątróbkę z tłuszczem z patelni, mielone mięso, wbić jajka, rosół 2-3 szklanki, gotowane i obrane z kości, chrząstek mięso z kurczaka.
  • Domowy pasztet pieczony drobiowy4. Wsypać , żurawinę blenderem zmiksować dokładnie zmiksować.
  • Domowy pasztet pieczony drobiowy5. Do masy wsypać bułkę tartą, kasze manną, przyprawę do pasztetu i łyżką wymieszać dobrze.
  • Domowy pasztet pieczony drobiowy6. Forma silikonowa 20x12 cm, forma 25x15 cm z papierem do pieczenia, masę pasztetu przełożyć do form, parę razy stuknąć formami o blat stoły aby odpowietrzyć, na wierzchu posypać orzechami.
  • Domowy pasztet pieczony drobiowy7. Piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, piec razem z garnuszkiem z wodą, pasztet piec około 50-60 minut, pod koniec można nakryć papierem do pieczenia aby nie przypiekły się orzechy za mocno.
  • Domowy pasztet pieczony drobiowy8. Upieczone pasztety dobrze wystudzić w formach, najlepiej całą noc w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pasztet drobiowypasztet domowypasztet z Żurawinąpasztet z orzechami

Komentarze

Podobne przepisy

Pasztet drobiowy

Dodane przez: monikaT83

Drobiowy pasztet bez pieczenia

Nie ma jak domowy pasztet, wiesz...

pasztet dobiowy

Dodane przez: mariolka

Pasztet drobiowy z boczkiem

Jest lekki (jak na pasztet), nie...

Pasztet z żurawiną

Dodane przez: PolskaGotuje

Pasztet domowy z żurawiną

No cóż, ktoś jeszcze pamięta smak...

Domowy pasztet z wątróbką i żurawiną

Dodane przez: Jola1977-1977

Domowy pasztet z wątróbka i żurawiną

Tak przygotowany pasztet to doskonały...

Pasztet (pieczeń) z orzechami

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Pasztet (pieczeń) z orzechami

Zapraszam na pyszny i aromatyczny...

pasztet

Dodane przez: Klaudia0318

Pasztet domowy pieczony

Nie ma lepszego pasztetu,niż domowy....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE