Domowy paprykarz rybno-ryżowy z cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Ryż ugotować wg.instrukcji W tym czasie makrelę dokładnie oddzielić od ości.ebulę 1 cebulę(druga odłozyć) obrać i pokroic drobniutko. Podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości oleju. Dodać obraną, startą na cenkiej tarce marchewkę, wymieszać
2. . Dusić razem, aż warzywa zmiękną.
Dodać resztę przypraw oraz koncentrat pomidorowy. Jeszcze chwilę razem smażyć, po czym zdjąć patelnię z ognia. Gdy paprykarz przestugnie , dodac pokrojona w piórka cebule, wymieszac.Podawac z pieczywem,
3. Do lekko przestudzonych warzyw dodać rozdrobnioną makrelę i ugotowany ryż. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać odrobinę pieprzu cayenne, aby paprykarz był lekko pikantny. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
4. Gdy paprykarz przestugnie , dodac pokrojona cebule- część w kostkę a część w piórka, wymieszac. Ozdobic bazylią.Podawać ze świeżym pieczywem
Porady
pasta doskonale smakuje z pieczywem chrupkim.
około 6-7 porcji
Komentarze