Domowy olej czosnkowy na 2 sposoby

4.96 (148 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób

To bardzo prosty sposób na aromatyczny i bardzo przydatny olej. Co prawda sklepy posiadają szeroki asortyment olejów smakowych, ale ten domowy jest tańszy i można przygotować go według własnych upodobań.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 500 ml oleju (np. rzepakowego, słonecznikowego, oliwy z oliwek)
    4-5 ząbków czosnku
    Opcjonalnie:
    1 listek laurowy
Wystaw ocenę:

4.96 (148 ocen)

Zobacz również:

Marynata

Domowy olej czosnkowy na 2 sposoby - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób 1:
    Czosnek drobno posiekać i umieścić w butelce z olejem.
    Całość zakręcić i odstawić na 2-3 dni, a najlepiej na 1-2 tygodnie.
    (Po tym czasie olej można przecedzić i czysty z powrotem przelać do butelki.)
    Przechowywać w lodówce.

    Sposób 2:
    Olej z posiekanym czosnkiem przelać do rondelka i podgrzewać na małym ogniu do momentu pojawienia się niewielkich bąbelków.
    (Uważać, aby nie doprowadzić oleju do wrzenia.)
    Po ostygnięciu przelać do butelki.
    (Można przecedzić.)
    Przechowywać w lodówce.
    Dzięki podgrzewaniu olej od razu nadaje się do użycia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować