REKLAMA

Domowy ocet z czerwonych mirabelek

wyświetlono: 87 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Domowy ocet owocowy, można przygotować z każdych owoców. Ten przygotowałam z owoców czerwonych mirabelek.

opublikowany: 15.09.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 8 osób
  • 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 litry owoców czerwonych mirabelek

    Zalewa:
    1 litr wody
    30 g cukru
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce wkładamy do dużego słoja. Zalewamy przegotowaną letnią zalewą, aby owoce były całkowicie przykryte. Obwiązujemy słój gazą. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do sfermentowania. Fermentacja trwa około 2-3 tygodnie- do uzyskania charakterystycznego kwaśnego smaku.

    Następnie przecedzamy przez gęste sito, zlewamy do butelek lub słoiczków. Przechowujemy w chłodnym, zaciemnionym miejscu.

Porady

Jeśli komuś przeszkadza osad z owoców można ocet jeszcze raz przecedzić.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Nina80 45645827_1063026080558031_9140329647345500160_n (1)

kompot z czerwonych mirabelek

rewelacyjny dodatek do herbaty, grzanego piwa, kompotu i lemoniad

kategoria: Przetwory kompot opublikowany: 18.08.2019 | wyświetlono: 787 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: Paulina Nosek IMG_20181227_123213_867

Domowy ocet śliwkowy

Wspaniały, domowy ocet. ;)

kategoria: Przetwory opublikowany: 02.09.2014 | wyświetlono: 8593 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: polcia polcia

Domowy Ocet Jabłkowy

Jego zrobienie zajmuje miesiąc, ale za to niewiele pracy.

kategoria: Przetwory opublikowany: 30.09.2013 | wyświetlono: 3757 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE