Domowy ocet malinowy

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Tak przygotowany , domowy ocet z malin , nie ma sobie równych , jeśli chodzi o te kupne . Wykonanie go nie zajmuje wiele czasu , a sezonowe maliny z własnego ogrodu są jeszcze na krzakach .

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 litrowy słoik
    3/4 słoika litrowego malin
    1/2 litra przegotowanej , letniej wody
    2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Domowy ocet malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowy ocet malinowy 1. Czyste maliny umieszczam w słoiku , zalewam wodą zmieszaną z cukrem . Słoik nakrywam kawałkiem lnianej ściereczki , zawiązuję gumką , odstawiam w ciepłe , ciemne miejsce . U mnie tak przygotowane maliny stoją ok. 3 tygodni , co drugi dzień , maliny mieszam . Ocet jest gotowy , gdy zakończy się proces fermentacji - zalewa przestaje się pienić , nie tworzą się bąbelki . Wtedy cedzę płyn przez gazę , owoce nie są potrzebne , a ocet pozostawiam na tydzień i jeszcze raz cedzę, uważam by nie ruszać osadu z dna - on też nie jest nam potrzebny . Wtedy ocet nalewam do pojemników szklanych , jest już gotowy do użycia . Powinien mieć słodko - kwaśny smak i piękny malinowy zapach .

Porady

Gdy w pomieszczeniu jest zbyt zimno , fermentacja może się przedłużyć nawet o tydzień .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Ocet

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować