Domowy ocet malinowy

  • wyświetlono: 178 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Tak przygotowany , domowy ocet z malin , nie ma sobie równych , jeśli chodzi o te kupne . Wykonanie go nie zajmuje wiele czasu , a sezonowe maliny z własnego ogrodu są jeszcze na krzakach .

123
  • 1 porcje
  • 10min
  • Łatwy

Składniki

1 litrowy słoik
3/4 słoika litrowego malin
1/2 litra przegotowanej , letniej wody
2 łyżki cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Domowy ocet malinowy

  • Domowy ocet malinowy1. Czyste maliny umieszczam w słoiku , zalewam wodą zmieszaną z cukrem . Słoik nakrywam kawałkiem lnianej ściereczki , zawiązuję gumką , odstawiam w ciepłe , ciemne miejsce . U mnie tak przygotowane maliny stoją ok. 3 tygodni , co drugi dzień , maliny mieszam . Ocet jest gotowy , gdy zakończy się proces fermentacji - zalewa przestaje się pienić , nie tworzą się bąbelki . Wtedy cedzę płyn przez gazę , owoce nie są potrzebne , a ocet pozostawiam na tydzień i jeszcze raz cedzę, uważam by nie ruszać osadu z dna - on też nie jest nam potrzebny . Wtedy ocet nalewam do pojemników szklanych , jest już gotowy do użycia . Powinien mieć słodko - kwaśny smak i piękny malinowy zapach .

Porady

Gdy w pomieszczeniu jest zbyt zimno , fermentacja może się przedłużyć nawet o tydzień .

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

MalinyocetPrzetwory

Komentarze

Podobne przepisy

domowy przecier malinowy

Dodane przez: rena123

Domowy przecier malinowy

Zamknięty w słoiczku smak i zapach...

Domowy sok malinowy

Dodane przez: rzelkazag

Domowy sok malinowy

Nie ma nic lepszego na przeziębienia...

Śliwki w occie

Dodane przez: rena123

Szybkie śliwki w occie

Sezon na śliwki w pełni. Warto...

cukinia

Dodane przez: bogusia82

Cukinia marynowana w occie

Bardzo smaczna cukinia marynowana,...

image-16o5oh5

Dodane przez: Kasja1986

ocet winogronowy

Domowy ocet z winogron to doskonały...

ocet jabłkowy

Dodane przez: ewaeu

Ocet jabłkowy

Domowy ocet jabłkowy jest bardzo...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE