Domowy mini groszek ptysiowy

5 (166 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Smaczny dodatek do potraw,zup czystych jak i kremów

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • - 1/2 szkl woda,
    - 6 łyżek mąka,
    - 2 szt jaja,
    - 3 dag masło,
    - sól
Wystaw ocenę:

5 (166 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Domowy mini groszek ptysiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać - zagotować wodę z masłem i solą zestawić z ognia wsypać mąkę i dokładnie rozmieszać aby nie powstały grudki

    Z powrotem postawić na ogniu podgrzewać ciągle mieszając aż masa stanie się gęsta, szklista zacznie odstawać od brzegów i straci zapach surowej mąki.

    Masę lekko przestudzić wbić jedno jajko dokładnie wymieszać po czym dodać drugie jajko i znowu dokładnie wymieszać aby wytłoczyć jak najwięcej powietrza.

    Smarujemy blaszkę za pomocą szpryc nakładamy malutkie grudki ciasta. Blachę wkładać do mocno nagrzanego piekarnika i piec 15 min na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować