Domowy makowiec

0 (0 ocen)

  • 60 min

Idealny z okazji świąt jak i na co dzień :)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    300 g mąki
    100 g cukru
    80 g masła
    2 łyżki oleju rzepakowego
    2 jajka
    1 żółtko
    1/2 szklanki ciepłego mleka
    15 g drożdży
    szczypta soli.

Domowy makowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w mleku. Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól, jajko i rozpuszczone w mleku drożdże. Wszystko dokładnie wyrobić na gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło wraz z olejem, ciasto przełożyć na stolnicę, wyrobić do pożądanej konsystencji, podzielić na części, nadziewać makiem ;]

    Piec w temperaturze 180 stopni przez 45-50 minut.

    Porcja ciasta wystarczy na 3 duże makowce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy