Domowy makowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drozdze rozpuscic w 6 lyzkach cieplego mleka,dodajemy troche cukru i maki,wymieszac i odstawic na 15 minut,w cieple miejsce.Reszte maki,cukrui szczypta soli wsypac do maski,dodac jajka,reszte mleka,maslo,zagniesc i odstawic na 40 minut do wyrosniecia.Nadzienie zagotuj 500ml mleka,dodaj mak,wymieszac i gotowac 10 minut na malym ogniu,budyn,cukier,zoltka imaslo wymieszaj z pozostalym mlekiem,przelozyc do maku,wymieszac,wsypac pokrojone bakalie,wymieszac i ostudzic.Ciasto rozwalkowac,rozsmarowac na nim mase zwinac w rulon,przykryc i odstawic na 15 minut,piec w nagrzanym piekarniku 25 minut w temp.180 stopni.Po upieczeniu mozna posypac cukrem pudrem,albo polac polewa ,wszystkie skladniki zagotowac i wylac na gotowy makowiec,udekorowac.
Komentarze