Domowy makowiec

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pierwszy raz upieklam na Swieta i mi wyszly,a moj tatus uwielbia,pachna i smakuja cudnie..

  • 2 godz.

Składniki:

  • Na ciasto
    1 kg maki
    6 dkg drozdzy
    10 dkg cukru
    25 dkg masla
    600ml mleka
    4 jajka
    Szczypta soli
    Na nadzienie
    50 dkg zmielonego maku
    1 litra mleka
    2 budynie waniliowe
    2 lyzki masla
    10 dkg cukru
    1 zoltko
    20 dkg rodzynek
    10 dkg migdalow
    10 dkg orzechow
    Do posypania cukier puder
    Do polania polewa
    8 lyzek wody
    4 lyzki cukru
    6 lyzek kakao
    Dekoracje Dr.oetker
    Z czekolady bialej i czekoladowej
    Oraz dekoracje z oplatka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Domowy makowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drozdze rozpuscic w 6 lyzkach cieplego mleka,dodajemy troche cukru i maki,wymieszac i odstawic na 15 minut,w cieple miejsce.Reszte maki,cukrui szczypta soli wsypac do maski,dodac jajka,reszte mleka,maslo,zagniesc i odstawic na 40 minut do wyrosniecia.Nadzienie zagotuj 500ml mleka,dodaj mak,wymieszac i gotowac 10 minut na malym ogniu,budyn,cukier,zoltka imaslo wymieszaj z pozostalym mlekiem,przelozyc do maku,wymieszac,wsypac pokrojone bakalie,wymieszac i ostudzic.Ciasto rozwalkowac,rozsmarowac na nim mase zwinac w rulon,przykryc i odstawic na 15 minut,piec w nagrzanym piekarniku 25 minut w temp.180 stopni.Po upieczeniu mozna posypac cukrem pudrem,albo polac polewa ,wszystkie skladniki zagotowac i wylac na gotowy makowiec,udekorowac.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować