Domowy makaron ze szpinakiem i kurczakiem

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Podobno gdy zaczyna się sesja studenci stają się niesamowicie kreatywni. To moja propozycja wymyślona właśnie w tym okresie ;) Zdrowy posiłek przygotowany od podstaw. Koniecznie proszę o opinię!

  • 4 godz.

Składniki:

  • Składniki na makaron (na dwie porcje):
    - 100 g mąki razowej
    - 100 g mąki pszennej
    - 2 jajka*
    - sól i trochę wody
    Składniki na sos:
    - opakowanie mrożonego szpinaku
    - pierś z kurczaka
    - ok 2 łyżki naturalnego serka homogenizowanego lub śmietany 18 %
    - cebula, kilka ząbków czosnku
    - sól, pieprz, bazylia
    - oliwa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Domowy makaron ze szpinakiem i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka kroimy w małe kawałeczki i doprawiamy solą, pieprzem oraz bazylią. Przekładamy do miseczki i wkładamy do lodówki by mięso przeszło aromatem przypraw.
  • 2. Makaron: mieszamy mąkę razową z pszenną i z solą po czym dodajemy jajka i w razie potrzeby wody. Ciasto powinno być sprężyste i w miarę gęste. Ugniatamy je ok 2 min po czym formujemy kulkę i wkładamy do miseczki wysypanej mąką. Przykrywamy folią spożywczą.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy poszatkowaną cebulkę. Smażymy aż delikatnie zmięknie (podlewając odrobiną wody od czasu do czasu). Dodajemy sól, pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Składniki z patelni przekładamy do miseczki. Na tę samą patelnię dolewamy odrobinę oliwy i smażymy na patelni kurczaka aż ładnie się przyrumieni. Po czym zdejmujmy go z patelni i dorzucamy do miseczki z cebulką.
  • 4. Na patelnię wykładamy mrożony szpinak i smażymy aż woda wyparuje, następnie dokładamy wcześniej przygotowane składniki. Próbujemy i doprawiamy wg uznania solą pieprzem.
  • makaron przed ugotowaniem 5. W garnku gotujemy wodę z solą. Ciasto na makaron dzielimy na części i wałkujemy ciasto na cienkie placki, które przesypujemy mąką. Zwijamy w rulonik i kroimy na paseczki (ja kroję na makaron tagiatelle). Gotujemy makaron ok 5 min. Odcedzamy i dodajemy makaron na patelnię z sosem. Mieszamy i dodajemy serek.
  • 6. Potrawę przekładamy na talerz, na środku dekorujemy łyżeczką serka oraz listkami świeżych ziół.

    SMACZNEGO!!

Porady

*Proporcja jajek do mąki w razie większej porcji 1 jajko na 100 g mąki * Makaronu można wykonać oczywiście więcej, ususzyć i gotować później jak klasyk kupiony w sklepie. * świetny pomysł na danie do pracy czy szkoły ponieważ smakuje dobrze na zimno jak i na ciepło

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Makaron Pierś z kurczaka Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować