Dobry makaron to podstawa pysznego obiadu, a dokładnie rosołu :) Tak, tak- rosołu :) Bo choćby najlepszy, a z dodatkiem kupnego makaronu- nigdy nie będzie już tak dobrze smakował.
Domowy makaron z kurkumą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą. Na środku robimy wgłębienie, wbijamy jajka i dodajemy odmierzoną ilość kurkumy- lub po prostu jak ja- dodajemy "na oko". Całość siekamy dokładnie, a następnie zagniatamy tworząc jednolitą kulę ciasta.
2.Kroimy po kawałku i podsypując mąką wałkujemy na cienkie płaty. Możemy również użyć wałkownicy- u mnie się sprawdza i jest o niebo lżej. Gotowe kroimy na cieniutkie nitki- nożem lub również za pomocą krajalnicy na korbę. Gotujemy w osolonej wodzie pół minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
Komentarze