Domowy makaron z kurkumą

4.94 (177 ocen)

  • 60 min

Dobry makaron to podstawa pysznego obiadu, a dokładnie rosołu :) Tak, tak- rosołu :) Bo choćby najlepszy, a z dodatkiem kupnego makaronu- nigdy nie będzie już tak dobrze smakował.

  • 60 min

Składniki:

  • Dla 6 osób:

    300g mąki pszennej tortowej (typ 450)
    1 płaska łyżeczki soli
    3 jajka
    1/4 łyżeczki kurkumy
Wystaw ocenę:

4.94 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Domowy makaron z kurkumą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą. Na środku robimy wgłębienie, wbijamy jajka i dodajemy odmierzoną ilość kurkumy- lub po prostu jak ja- dodajemy "na oko". Całość siekamy dokładnie, a następnie zagniatamy tworząc jednolitą kulę ciasta.
  • 2. Kroimy po kawałku i podsypując mąką wałkujemy na cienkie płaty. Możemy również użyć wałkownicy- u mnie się sprawdza i jest o niebo lżej. Gotowe kroimy na cieniutkie nitki- nożem lub również za pomocą krajalnicy na korbę. Gotujemy w osolonej wodzie pół minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna Makaron

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować