DOMOWY MAKARON "CAVETELLI" z MIĘSNYM SOSEM POMIDOROWYM

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Cavatelli to Włoski krótki makaron o zrolowanej krawędzi. Powstaje z mąki, wody i odrobiny soli. Tradycyjnie podawany z mięsnym sosem pomidorowym.

  • 2 godz.

Składniki:

  • na makaron:
    400 g mąki semola rimacinata
    ok. 200 ml wody (ilość zależy od rodzaju i wilgotności mąki)
    szczypta soli

    na sos:
    ok.300 g surowej kiełbasy lub mięsa mielonego
    ½ czerwonej papryki
    1 litr przecieru pomidorowego (passaty)
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 ząbek czosnku
    świeża bazylia
    sól
    pieprz
    starty parmezan - do posypania (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Domowy makaron "cavetelli" z mięsnym sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól, zrobić wgłębienie i dodawa powoli wodę. Najlepiej za pomocą widelca mieszać powoli wodę, zabierają po troszkę mąkę, aż do moment kiedy mąka i woda połączą się na tyle, że można kontunuować rękami. Zagniatać gładkie i sprężyste ciasto (konystencja ciasta na pierogi), uformować kulkę. Przykryć szczelnie bawełnianą sciereczką (lub przeźroczystą folią spożywczą) i pozostawić żeby ciasto 'odpoczęło' (jak to mówią Włosi ;)) przez conajmniej pół godziny.
  • mój mąż pomaga mi w kuchni;)
2. Dwa sposoby *pracować na stolnicy lub drewnianej desce!):
    1)Oderwać kwałeczek ciasta, formować cieniutkie wałeczki o średnicy ok 5 mm, kroić na kawałeczki o długości ok 2cm. Docisnąć kawałeczek cista dwoma palcami (wskazujący i środkowy)i przeciągnąć go po stolnicy twrząc zrolowanie.

    2)Wałkiem rozwałkować ciasto na placki (w razie potrzeby podsypywać mąką), a następnie wykrawać nalepiej radełkim paski o szerokości ok 7mm, każdy z paseczków kroić na prostokąciki o długości ok 2 cm.
    Docisnąć lekko prostokącik palcami (wskazujący i środkowy)i przeciągnąć go po stolnicy twrząc zrolowanie.

    Układać makaron w odstępach na stolnicy lub ściereczce kuchennej podsypanej mąką .
  • DOMOWY MAKARON "CAVETELLI" z MIĘSNYM SOSEM POMIDOROWYM 3. W dużym garnku zagotować osoloną wodę z odrobiną oliwy, wrzucić makaron i ugotować al dente.
  • 4. W międzyczsie przygotować sos. Do wysokiego garnka wlać oliwe i dodać ząbek czosnku ( w całości). Po chwili dodać rozdrobnioną w palcach (wyciągniętą z jelita) kiełbasę lub mięso mielone, chwilkę podsmażyć. Dodać pokrojoną w paseczki paprykę, a następnie doprawić solą i pieprzem, dodać rozdrobnioną w palcach bazylię i wlać przecier pomidorowy. Gotować przez min. 1 godz. Od czasu do czasu mieszając. Gotowy sos doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z ugotowanym makaronem (najlepiej podgotowac przez kolejne 3 min. ) i podawać. Można posypać parmezanem.

Porady

Makaron wyśmienicie smakuje z lampką póśłwytrawnego czerwonego wina ;) Mąka Semola Rimacinata, to mąka pszenna z twardej pszenicy durum (rimacinata= podwójnie mielona) w kolorze słomkowym i granulacie ziaren większym niż zwykła mąka. To z niej właśnie powstaje najlepszy włoski makaron, jest również doskonała do wypiekania chleba, pizzy itp. Oryginalny przepis przewiduje mąkę semolę ale jeśli taką nie dysponujecie równie dobrze możecie zastąpić ją mąką pszenną 550 lub 650. Surowy makaron można zamrozić. Cavatelli należy ułożyć w odstępach na tace wysypanej mąką i wsadzić do zamrażalnika. Lekko podmrożony wsypać do woreczka, szczelnie zamknąć i przechowaywać w zamrażalniku. Jak gotować? Zamrożony makaron wrzucić do gotującej się osolonej wody i ugotować al dente.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować