Domowy makaron

5 (191 ocen)

  • 30 min

Jeśli choć raz spróbujesz domowego makaronu to zapomnisz o tych sklepowych.

  • 30 min

Składniki:

  • mąka pszenna 200g,
    2 jajka,
    1 łyżeczka letniej wody,
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

5 (191 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Domowy makaron - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowy makaron 1. Z mąki usypujemy górkę, robimy w niej zagłębienie i wbijamy jajka oraz dodajemy szczyptę soli.
  • Domowy makaron 2. Całość zagniatamy dodając wody. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie jednolite, około 15-20 minut.
  • Domowy makaron 3. Gdy ciasto będzie gotowe dzielimy go na 2 części. Jedną z nich zawijamy w folię aluminiową i na chwilę odkładamy. Drugą z nich rozwałkowujemy na bardzo cienki placek, na około 1-2mm. Po rozwałkowaniu placek odkładamy do przeschnięcia, np. na ściereczce zawieszonej na krześle. W tym czasie rozwałkowujemy drugą część ciasta.
  • Domowy makaron 4. Drugi placek rozkładamy na ściereczce, a pierwszy kroimy.
  • Domowy makaron 5. Kroimy albo w długie, cienkie paski albo w krótki, cienkie nitki.
  • Domowy makaron 6. Zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Makaron gotujemy około 3 minut, aż będzie miękki. Woda powinna się cały czas mocno gotować. Po ugotowaniu wyjmujemy na durszlak i płuczemy pod bieżącą wodą. Życzę smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować