Zapraszam na smaczny majonez domowy. Zrobiłam go z użyciem oleju z prażonych pistacji. Majonez wyszedł delikatny z lekką nutą orzechową. Idealny do jajek , sałatek czy mięs. Polecam
15 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
1 żółtko jaja
1 łyżeczka musztardy
spora szczypta soli i pieprzu
3/4 szkl oleju z prażonych pistacji
1 łyżeczka octu jabłkowego
oraz: słoiczek ok. 250 ml
Domowy majonez pistacjowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do wysokiego naczynia wbijamy żółtko, dodajemy musztardę, sól, pieprz i miksujemy przez chwilę. Następnie wlewamy olej pistacjowy cienkim strumieniem i cały czas miksujemy. Wlewamy do majonezu ocet jabłkowy i przez chwilę miksujemy. Przekładamy gotowy majonez do słoika i przechowujemy w lodówce do tygodnia czasu. Smacznego
Komentarze