Domowy majonez

  • wyświetlono: 362 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Domowy majonez jest pyszny, choć mniej trwały od sklepowego - wiadomo, brak konserwantów. Ekonomicznie również bardziej opłaca się zrobienie własnego. Jednakże w tym przypadku najważniejszy jest smak!

IMG_20180519_223602_522
  • 15 porcje
  • 10min
  • Łatwy

Składniki

1 żółtko
1 łyżka musztardy (czubata)
1-2 łyżki octu
3/4 łyżeczki cukru
1/4 łyżeczki soli
1/2 litra oleju

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Domowy majonez

  • 1. Do wysokiego naczynia wbić żółtko, dodać łyżkę musztardy oraz odrobinę soli i cukru.
    Całość miksować na wysokich obrotach - powoli wlewając olej.
    Na koniec majonez wymieszać z octem.
    (Ewentualnie doprawić.)

    W przypadku, gdy majonez będzie za gęsty można dolać wody lub mleka (w smaku będzie bardziej kremowy).

Porady

Do majonezu możecie dodawać różne składniki.
Dobrym przykładem jest prażona cebulka, suszona natka pietruszki lub czosnek.
Zwykły olej można też połączyć ze smakowym.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

majonezdomowy majonez
 

Komentarze

Podobne przepisy

domowy sos bolognese

Dodane przez: melania18

domowy sos bolognese

Choć domowy sos do spaghetti bolognese...

Domowy sos chiński

Dodane przez: ewaeu

Domowy sos chiński

Polecam zrobienie większej ilości...

sos

Dodane przez: cook and look

Domowy sos słodko-kwaśny

Pyszny, domowy sos słodko-kwaśny....

Domowy sos barbecue

Dodane przez: Stare Gary

Domowy sos barbecue

Sos potrzebny był szybko i miał...

Domowy ostry sos chilli

Dodane przez: igraszki losu

Domowy ostry sos chilli

Mój przepis na ostry sos chilli...

Domowy chrzan tarty

Dodane przez: bogusia82

Domowy chrzan tarty

Na święta zawsze sama przygotowuję...