Domowy krupnik na udku drobiowym z warzywami i podsmażana cebulką - bardzo sycący i aromatyczny. Polecam!
55 min
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
około 100 g kaszy jęczmiennej perłowej
2 średnie udka z kurczaka
3 -4 średnie ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
liście selera
kawałek liścia pora
natka posiekana
2 cebule
oliwa do zeszklenia cebuli
2 kulki ziela angielskiego
liść laurowy
magi w płynie
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
Domowy krupnik na udku drobiowym z warzywami i podsmażana cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Udko z kurczaka myjemy i wkładamy do garnka, zalewamy woda i zagotowujemy, ściągamy szumowinę.
2. Warzywa-ziemniaki, marchew, pietruszkę i selera obieramy i kroimy w kostkę.
Natkę siekamy.
Liście selera płuczemy.
Cebule obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na oliwie do zarumienienia .
3. Do wywaru z mięsem dodajemy warzywa wraz z posiekana natką pietruszki, ziele angielskie , liść laurowy – gotujemy 10 minut,
4. Dodajemy zeszklona cebulkę i kaszę jęczmienną i całość gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw i kaszy.
5. Na koniec dodajemy pozostałą zieleninę, doprawiamy do smaku maggi, pieprzem i solą.
Podajemy ze świeżym pieczywem ,
smacznego:)
Komentarze