Domowy krem a’la nutella

0 (0 ocen)

  • 30 min

Domowy krem czekoladowy może stanowić samodzielny deser lub pełnić rolę kremu do ciast i ciasteczek. Moja czekoladowa przekąska ma jeszcze jedno zbawienne zastosowanie – gdy mam chwile słabości smaruję nią kromkę chleba i bez wyrzutów sumienia zajadam się nią

  • 30 min

Składniki:

  • 1,5 szklanki posiekanej gorzkiej czekolady (najlepiej 72%),
    2 duże banany – obrane i rozdrobnione widelcem,
    2 małe awokado, również obrane ze skórki i rozdrobnione widelcem,
    1/4 szklanki mleka kokosowego,
    1 cukier waniliowy,
    1/2 łyżeczki olejku rumowego,
    1/2 łyżeczki olejku pomarańczowego,
    garść wiórków kokosowych,
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Domowy krem a’la nutella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (metalową miseczkę z czekoladą kładziemy na garnku z gorącą wodą. Całość delikatnie podgrzewamy nie zapominając o częstym mieszaniu czekolady).
  • 2. Gotową czekoladę łączymy z pozostałymi składnikami. Całość miksujemy w celu uzyskania gładkiej masy.
  • 3. Powstały krem przelewamy do salaterek lub słoiczka i pozostawiamy w lodówce do zespolenia się składników.

Porady

Krem jest ekstremalnie czekoladowy i bardzo pożywany. Świetnie sprawdza się, jako krem do ciast. Możemy go również podawać, jako samodzielny deser, ale wówczas sugeruję małe porcje, ponieważ jest bardzo sycący. Krem jest świetną bazą do eksperymentowania, można go wzbogacić owocami nasączonymi rumem lub orzechami. Ogranicza nas tylko własna wyobraźnia:) I na koniec ważna uwaga – krem można przechowywać przez tydzień w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować