Domowy kisiel ze świeżych malin

0 (0 ocen)

  • 30 min

Domowy kisiel ze świeżych owoców niewiele przypomina ten przygotowywany z proszku. Jeśli raz taki zrobicie, to nigdy więcej nie sięgniecie po ten ze sklepowej półki. Przygotowanie go jest dziecinnie łatwe i nie jest czasochłonne.

  • 30 min

Składniki:

  • maliny - 1/2 kg
    cukier kryształ - 70 g
    sok z cytryny – 2 łyżki
    mąka ziemniaczana – 1 łyżka
    woda – 1/2 szk.

    DO PODANIA:
    maliny
    jeżyny

Domowy kisiel ze świeżych malin - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maliny opłukać, osączyć, przełożyć do rondelka. Wsypać cukier i dokładnie wymieszać. Maliny zasypane cukrem odstawić na godzinę, aż puszczą sok, a cukier się rozpuści. Dodać sok z cytryny, rondelek postawić na gazie i zagotować. Gotować pod przykryciem 3 minuty.
  • 2. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z wodą i wlać do gotujących się owoców. Mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 1 minutę.
    Gorący kisiel przełożyć do miseczek i odstawić do lekkiego przestygnięcia. Podawać ze świeżymi malinami i jeżynami.

Porady

*poza sezonem kisiel można zrobić z mrożonych malin

Komentarze

Podobne przepisy