Domowy kisiel z rabarbaru

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Domowy,dietetyczny kisiel z rabarbaru. Przepyszny,pachnący i lekkostrawny.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - rabarbar: 400 gramów
    - mąka ziemniaczania: 2 łyżki
    - woda (gorąca/przegotowana): 3 szklanki
    - woda mineralna (niegazowana): 50 mililitrów
    - cynamon: 1 łyżeczka
    - syrop z agawy (lub 4 łyzki brązowego cukru): 2 łyżki

Domowy kisiel z rabarbaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar umyć,pokroić,zalać gorącą wodą,dodać cukier i cynamon,gotować 10 minut.
  • 2. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z zimną wodą mineralną, mieszaninę wlać do wywaru rabarbarowego,gotować jeszcze 2 minuty.
  • 3. Rady:
    1)Dla dbających o linię polecam dodać syrop z agawy zamiast cukru,jego ilośc zależy od naszych preferencji smakowych,jeżeli wolimy słodszy kisiel słodzimy go bardziej. Należy pamietać, że syrop z agawy jest około trzykrotnie słodszy od cukru, posiada jednak niższy indeks glikemiczny od miodu.
    2)Osobom chorym na nerki odradza się spożywanie rabarbaru.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy