Domowy kisiel jabłkowy z bakaliami

0 (0 ocen)

Przekaska ta powstała z myślą o moim 1,5 rocznym synku, który nie bardzo lubi pić soczki a deser i owszem zjadł:)

Składniki:

  • - 1i 1/2 szklanki soku jabłkowego ( może być z kartonika)
    - 1/2 szklanki wody
    - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej+ 2 łyżki wody
    - łyżka rodzynek bądź żurawin
    - 2 suszone morele
    - płatki migdałowe lub sparzone , obrane ze skórki i pokrojone cienko migdały( 5 sztuk)
    - kawałek jabłka

Domowy kisiel jabłkowy z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W pół szklanki wody zagotowujemy pokrojone w paseczki morele i gotujemy je do miękkości . Po ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia i wrzucamy do nich rodzynki lub żurawiny żeby napęczniały. Sok gotujemy, kiedy osiągnie temperaturę wrzenia dorzucamy morele, rodzynki, migdały lub płatki wraz z wodą, z którą się moczyły, pokrojone drobno jabłuszka. Dolewamy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z 2 łyżkami wody i gotujemy jeszcze około 2 minut aż mąka straci smak surowizny. Tak przygotowany kisiel rozlewamy do salaterek. Z podanych składników wychodzi około 2 dobrych porcji.

Porady

W wersji dla dorosłych można bakalie zalać kieliszkiem wina natomiast jeśli przygotowujemy deser dla niemowląt mniej więcej od 6 m-ca życia nie dodajemy migdałów.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy