DOMOWY KISIEL JABŁKOWY

0 (0 ocen)

  • 20 min

Idealny na zimowe wieczory, z dużą ilością owoców.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:
    •700g jabłek (kwaśne i twarde odmiany)
    •1 kubek wody (ok. 300 ml)
    •2 płaskie łyżki cukru
    •1 łyżka soku z cytryny
    •2 płaskie łyżeczki skrobi ziemniaczanej
    •3 łyżki zimnej wody

Domowy kisiel jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w ok 1 cm. kostkę. Jabłka umieścić w garnku i dodać wodę. Całość zagotować. Pogotować ok. 2 minuty lub dłużej aż jabłka nieco zmiękną, ale nie mogą się rozpadać. Powinny pozostać całe kawałeczki. Dodać cukier i sok z cytryny. W zimnej wodzie rozprowadzić skrobię ziemniaczaną, dodać do gotujących się jabłek cały czas mieszając. Chwilę gotować aż mąka straci smak surowizny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy