Domowy kisiel jabłkowy

4.51 (178 ocen)

Lekkostrawny i niskokaloryczny kisiel z gotowanych jabłek. Szybki w przygotowaniu i idealny deser nie tylko dla najmłodszych.

Składniki:

  • 2-3 jabłka
    szklanka wody
    2-3 łyżki cukru
    szczypta cynamonu
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.51 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery

Domowy kisiel jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka umyć i obrać z skórky, zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w kostkę.
  • 2. Do garnka wlać wodę, dodać starte jabłka , szczypte cynamonu i cukier do smaku. Gotować na mały ogniu około 5 min. Zblendować na gładką masę.
  • 3. W małej ilości wody rozrobić makę ziemiaczaną i dodać do musu jabłkowego. Chwile gotować do zgęstnienia.
  • 4. Kisiel podawać posypany startym na trace jabłkiem i opruszony szczyptą cynamonu.

Porady

Jeśli mamy bardzo słodkie jabłka dla złamaniu smaku można dodać pól łyżeczki soku z cytryny. Domowy kisiel mozna zrobic prawie z każdych sezonowych owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować