Domowy ketchup

4.5 (167 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Pyszny, mega mega pomidorowy keczap z kopalańskich pomidorów :)

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki (na 2 słoiczki po 125 g):
    ok. 2 kg dojrzałych pomidorów
    1/3 szklanki cukru
    1/8 szklanki octu
    4 liście laurowe
    5 kuleczek ziela angielskiego
    1/4 łyżeczki ostrej papryki
    łyżeczka słodkiej papryki
    łyżeczka soli
    1 duża cebula
    2 goździki
    2 ząbki czosnku
    łyżeczka ziół prowansalskich
    pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Domowy ketchup - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory kroimy w ćwiartki, wrzucamy do wysokiego garnka. Dosypujemy przyprawy, ocet, pokrojony czosnek. Dusimy do momentu zmięknięcia pomidorów (ok. 1h). Całość blenderujemy i przecieramy przez sitko do drugiego garnka. To co zostało na sicie, odstawiamy do ostudzenia, a następnie - za pomocą tetrowej pieluszki - wyciskamy resztę soku do garnka.
    To wszystko dusimy na wolnym ogniu do zgęstnienia (ok. 2-3h). Przelewamy do słoiczków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować