Domowy "kebeb" z kurczaka

4 (3 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Mięso w przyprawach, a'la kebab z kurczaka. Dobrze doprawione, łatwe w przygotowaniu. Świetnie smakuje ze świeżą surówką, ale także zawinięty w tortilli czy podany z frytkami i sosem czosnkowym.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg filetów z kurczaka,

    4 łyżki oleju,

    łyżeczka suszonego oregano,

    łyżeczka suszonego czosnku,

    łyżka słodkiej papryki,

    łyżka przyprawy do drobiu,

    łyżeczka pieprzu ziołowego,

    duża cebula
Wystaw ocenę:

4 (3 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne Kebab

Domowy "kebeb" z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety kroimy na cieńsze kawałki - filet na 2, 3 części w zależności od grubości.
    Wszystkie przyprawy mieszamy razem z olejem. Dodajemy do mięsa - dokładnie każde kawałek musi być w przyprawach.
    Przykrywamy folią, odstawiamy do lodówki na min godzinę - a najlepiej na całą noc.

    Dużą cebulę obieramy, kroimy na pół - będzie to podstawa i góra naszego kebaba.

    W dolną część wbijamy 2-3 patyczki jak do szaszłyków - ostrą stroną w góry.
    Następnie nabijamy na nie mięso, przykrywamy połówką cebuli, którą dobrze jest owinąć folią aluminiową, aby się nie spaliła przy pieczeniu.

    Mięso przekładamy do okrągłego naczynia żaroodpornego - aby stało, lub do wąskiej brytfanny (np. keksówki).
    Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika - pieczemy przez 80 minut - bez termoobiegu, grzanie góra dół, mięso musi cały czas stać.
    Wyjmujemy i odstawiamy na kilka minut, aby odpoczęło.
    Za pomocą dużego i ostrego noża kroimy w cienkie plastry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować