Mięso w przyprawach, a'la kebab z kurczaka. Dobrze doprawione, łatwe w przygotowaniu. Świetnie smakuje ze świeżą surówką, ale także zawinięty w tortilli czy podany z frytkami i sosem czosnkowym.
Domowy "kebeb" z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety kroimy na cieńsze kawałki - filet na 2, 3 części w zależności od grubości.
Wszystkie przyprawy mieszamy razem z olejem. Dodajemy do mięsa - dokładnie każde kawałek musi być w przyprawach.
Przykrywamy folią, odstawiamy do lodówki na min godzinę - a najlepiej na całą noc.
Dużą cebulę obieramy, kroimy na pół - będzie to podstawa i góra naszego kebaba.
W dolną część wbijamy 2-3 patyczki jak do szaszłyków - ostrą stroną w góry.
Następnie nabijamy na nie mięso, przykrywamy połówką cebuli, którą dobrze jest owinąć folią aluminiową, aby się nie spaliła przy pieczeniu.
Mięso przekładamy do okrągłego naczynia żaroodpornego - aby stało, lub do wąskiej brytfanny (np. keksówki).
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika - pieczemy przez 80 minut - bez termoobiegu, grzanie góra dół, mięso musi cały czas stać.
Wyjmujemy i odstawiamy na kilka minut, aby odpoczęło.
Za pomocą dużego i ostrego noża kroimy w cienkie plastry.
Komentarze