Domowy kebab na talerzu

4.5 (143 ocen)

  • 30 min

Często z mężem przygotowujemy ją na kolację. Jest smaczna, szybka w przygotowaniu i lepsza od tych zamówionych w barach fast food

  • 30 min

Składniki:

  • Filet z kurczaka ok 400g
    Przyprawa do dania KEBAB
    Kapusta pekińska,
    Duży pomidor
    Ogórek

    SOS Czosnkowy:
    jogurt naturalny
    majonez
    czosnek
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kebab

Domowy kebab na talerzu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotowujemy SOS.
    Jogurt naturalny mieszamy z majonezem.
    Czosnek przepuszczamy przez praskę i dodajemy do majonezu i jogurtu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku
    Całość mieszamy. Odstawiamy do lodówki
  • 2. Fileta z kurczaka kroimy w krótkie nie za grube paski i obtaczamy w przyprawie do KEBABA. Odstawiamy do lodówki na ok 10min.
    Kapustę pekińską siekamy, pomidora kroimy w kostkę, ogórka w plasterki.
    Podsmażamy do miękkości (ok 15min) wcześniej włożonego do lodówki fileta.
    Na talerzu układamy:
    Mięso, kapustę pekińską, ogórek i pomidor. Polewamy sosem czosnkowym.
    Podajemy na ciepło
    Smacznego

Porady

Do kebaba możemy podaż też ketchup, który dobrze współgra z sosem czosnkowym. Zamiast sosu czosnkowego możemy zrobić tzatziki, czyli zamiast czosnku do jogurtu i majonezu dac starty na tarce o dużych oczkach ogórek zielony. Zamiast przyprawy do kebaba możemy użyć przyprawy do GYROSA. Tak przygotowane produkty mozna włożyć także do ciepłej bułki podgrzanej w piekarniku :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować