1.Mleko podgrzać, dodać pokruszone drożdże, zasypać 2 łyżeczkami cukru.
Przykryć ścierką i odstawić na 10 min do wyrośnięcia.
Do miski wsypać mąkę, dodać sól, pieprz, bazylię, czosnek, serek i szklankę letniej wody. Całość wymieszać z drożdżami rozrobionymi w mleku.
Ciasto wyrobić, uformować dwa duże kwadraty. Piec na natłuszczonej blasze ok 15-20 min.
2.3 łyżki ketchupu wymieszać z łyżką majonezu. Odstawić na kilka minut,
Z reszty majonezu zrobić drugi sos: majonez wymieszać ze startym na drobnych oczkach ogórkiem. Dodać czosnek i suszony koperek.
3.Kapustę pekińską poszatkować. Umyć pod zimną wodą. Oprószyć przyprawa uniwersalna do smaku.
Pomidora i ogórka pokroić w kostkę. Posypać pieprzem i solą do smaku.
4.Pierś z kurczaka pokroić w mniejsze kawałki i rozbić tłuczkiem.
Jajko, mąkę i mleko wymieszać, dodać przyprawy. Kurczaka obtoczyć w cieście naleśnikowym z przyprawami, a następnie w bułce tartej.
Smażyć na złoty kolor w głębokim tłuszczu.
5.Każdy z chlebków przekroić na połowę. Trójkąty porozcinać w środku i lekko otworzyć.
Jedną połowę ścianki posmarować sosem pomidorowym, a drugą - czosnkowym.
Na spód chlebka wyłożyć kukurydzę, następnie kawałki kurczaka, pomidor, ogórek i kapustę pekińską.
Komentarze