Domowy kebab

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Smakuje wyśmienicie i jest bardzo łatwy w przygotowaniu.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na chlebek (4szt):
    0,5 kg mąki
    0,5 kostki drożdży
    2 łyżeczki cukru
    2/3 szklanki mleka
    1 szklanka letniej wody
    łyżeczka soli
    szczypta pieprzu
    łyżeczka suszonej bazylii
    1 łyżeczka suszonego czosnku
    125 g serka topionego typu gouda

    Sos
    1 słoik (260g) majonezu
    1 ogórek kwaszony
    suszony koperek
    3 łyżki ketchupu
    1 łyżeczka suszonego czosnku

    Surówka
    1 średnia kapusta pekińska
    1 duży pomidor
    świeży ogórek
    puszka kukurydzy
    przyprawa uniwersalna
    sól i pieprz do smaku

    Kurczak:
    2 filety z kurczaka
    2 łyżeczki soli
    2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
    2 łyżeczki chili
    1 łyżeczka suszonej bazylii
    1 łyżeczka majeranku
    1 łyżeczka suszonej cebuli i czosnku
    3/4 szklanki mleka
    1/3 szklanki mąki
    1 jajko
    1 szklanka bułki tartej
    Tłuszcz do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Domowy kebab - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać, dodać pokruszone drożdże, zasypać 2 łyżeczkami cukru.
    Przykryć ścierką i odstawić na 10 min do wyrośnięcia.
    Do miski wsypać mąkę, dodać sól, pieprz, bazylię, czosnek, serek i szklankę letniej wody. Całość wymieszać z drożdżami rozrobionymi w mleku.
    Ciasto wyrobić, uformować dwa duże kwadraty. Piec na natłuszczonej blasze ok 15-20 min.
  • 2. 3 łyżki ketchupu wymieszać z łyżką majonezu. Odstawić na kilka minut,
    Z reszty majonezu zrobić drugi sos: majonez wymieszać ze startym na drobnych oczkach ogórkiem. Dodać czosnek i suszony koperek.
  • 3. Kapustę pekińską poszatkować. Umyć pod zimną wodą. Oprószyć przyprawa uniwersalna do smaku.
    Pomidora i ogórka pokroić w kostkę. Posypać pieprzem i solą do smaku.
  • 4. Pierś z kurczaka pokroić w mniejsze kawałki i rozbić tłuczkiem.
    Jajko, mąkę i mleko wymieszać, dodać przyprawy. Kurczaka obtoczyć w cieście naleśnikowym z przyprawami, a następnie w bułce tartej.
    Smażyć na złoty kolor w głębokim tłuszczu.
  • 5. Każdy z chlebków przekroić na połowę. Trójkąty porozcinać w środku i lekko otworzyć.
    Jedną połowę ścianki posmarować sosem pomidorowym, a drugą - czosnkowym.
    Na spód chlebka wyłożyć kukurydzę, następnie kawałki kurczaka, pomidor, ogórek i kapustę pekińską.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (140 ocen)

Kebab

To może cię zainteresować