Nie ma to jak domowy hamburger. Przynajmniej wiemy, co jemy.
40 min
Składniki:
Składniki na 8 kotletów:
500 g mięsa mielonego ( najlepiej gdyby to była wołowina, ja akurat dziś zmieliłam karkówkę wieprzową )
1 cebula
2 ogórki kiszone
4 ząbki czosnku
2 jajka
4 łyżki otrębów pszennych ( lub bułki tartej )
sól i pieprz
olej do smażenia
Domowy hamburger - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę, ogórki kiszone i czosnek kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do mięsa mielonego. Wbijamy jajka, solimy, pieprzymy, dodajemy otręby ( ilość ich zależy od konsystencji masy mięsnej - można dodać więcej, gdy jest za rzadka ). Całość wyrabiamy na gładką masą. Formujemy 8 równych kotletów, które mocno spłaszczamy.
2.Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.
Do hamburgera dodajemy to co lubimy - może być plaster sera żółtego, pomidora, ogórka lub jakaś gotowa warzywna sałatka ze słoika, posypujemy suszoną cebulką, polewamy ulubionymi sosami.
Komentarze