Domowy hamburger

0 (0 ocen)

  • 40 min

Nie ma to jak domowy hamburger. Przynajmniej wiemy, co jemy.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na 8 kotletów:

    500 g mięsa mielonego ( najlepiej gdyby to była wołowina, ja akurat dziś zmieliłam karkówkę wieprzową )
    1 cebula
    2 ogórki kiszone
    4 ząbki czosnku
    2 jajka
    4 łyżki otrębów pszennych ( lub bułki tartej )
    sól i pieprz
    olej do smażenia

Domowy hamburger - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę, ogórki kiszone i czosnek kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do mięsa mielonego. Wbijamy jajka, solimy, pieprzymy, dodajemy otręby ( ilość ich zależy od konsystencji masy mięsnej - można dodać więcej, gdy jest za rzadka ). Całość wyrabiamy na gładką masą. Formujemy 8 równych kotletów, które mocno spłaszczamy.
  • 2. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.
    Do hamburgera dodajemy to co lubimy - może być plaster sera żółtego, pomidora, ogórka lub jakaś gotowa warzywna sałatka ze słoika, posypujemy suszoną cebulką, polewamy ulubionymi sosami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy