Domowy gyros

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

proste szybkie danie, ktym nasyci sie cała rodzina

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • podwójna piers z kurczaka
    papryka
    cebula
    przyprawy wg uznania 2 łyżki słodkiej papryki (najlepiej wędzonej)
    1 łyżeczka czosnku suszonego
    1 łyżeczka ziarenek kolendry
    1 łyżeczka kuminu
    1 łyżeczka oregano
    1 łyżeczka tymianku
    oliwa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Domowy gyros - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso. Filety osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w poprzek na dość cienkie plastry. Wsyp do misy wszystkie przyprawy, wymieszaj (jeśli masz moździerz utrzyj przyprawy na proszek). Dodaj do nich pokrojonego kurczaka, wlej olej i dokładnie obtocz mięso przyprawami.Odstawiamy na 1 h.Przygotuj ruszt. Z bulwy selera odkrój dwa plastry centymetrowej grubości. Obierz je. Weź dwa drewniane patyczki do szaszłyków, oba wbij w jeden z krążków selera. Nadziewaj na nie mięso, dość mocno dociskając, żeby powstał zwarty kebab.Miedzy kawalki miesa nabijamy plastry papryki i cebuli.Ułóż kebab w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st pod sam grill. Piecz przez 20 minut obracając co jakiś czas, żeby mięso równo się opiekło.świetnie smakuje z sosem czosnkowym :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować