Dżem wiśniowy z kawałkami owoców z nutką imbirową

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Domowy dżem wiśniowy dzięki dodatkowi świeżego imbiru nabiera dodatkowej świeżości, a smak owoców jest jeszcze bardziej wyrazisty. Taki dżem to idealny dodatek do naleśników, gofrów lub pączków.

  • 60 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 kg wydrylowanych wiśni
    1,5 kg cukru białego
    1,5 kg cukru trzcinowego
    2 łyżki soku cytrynowego
    4 cm kawałek świeżego imbiru
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dżem wiśniowy

Dżem wiśniowy z kawałkami owoców z nutką imbirową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dżem 1. Umyte wiśnie dryluję. Umieszczam w dużym garnku z grubym dnem.
  • dżem 2. Zasypuję białym cukrem. Odstawiam na około 4 godziny, by puściły sok.
    Gdy wiśnie puszczą sok, dodaję sok cytrynowy, mieszam. Zagotowuję i odcedzam sok. Gorący sok wlewam do wyparzonych słoiczków i odwracam dnem do góry.
    Do wiśni z małą ilością soku dodaję cukier trzcinowy i starty na drobnej tarce imbir, mieszam. Ponownie zagotowuję i ciągle mieszając smażę na małym ogniu około10 minut Wkładam do wyparzonych słoiczków. Zakręcone odwracam do góry dnem, przykrywam grubym ręcznikiem, pozostawiam do wystudzenia.
    Przechowuję w suchym w ciemnym miejscu.

Porady

Sok wykorzystuję na różne sposoby, np. do przyrządzenia kisielu lub napojów. Ilość cukru zależy od kwaśności wiśni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie Cukier Cukier trzcinowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować