Domowy dżem mandarynkowo-jabłkowy z szybkowara

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Domowy dżem z mandarynek i jabłek z galaretką jest doskonały do tostów, bułek, naleśników, wafli, mandarynki były bez pestek i przemarzły na balkonie, więc wykorzystałam je do dżemu..........SMACZNEGO!!!

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mandarynki 2 kg, jabłka 2 kg, goździki 5 sztuk, woda 2 litry, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, galaretka cytrynowa 1 opakowanie

Domowy dżem mandarynkowo-jabłkowy z szybkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. mandarynki sparzyć wrzątkiem, obrać, wkładać do szybkowara razem z jabłkami ze skórką bez gniazdek nasiennych - jeśli mandarynki mają pestki to przy obieraniu usuwać

    dodać goździki, wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować z 15 minut, szybkowar otworzyć jak spuści ciśnienie
  • etap 2. sok odlać, zostawić około 2-óch szklanek, blenderem zmiksować - sok dosłodzić np. miodem, dolać wody przegotowanej i jest smaczny napój do picia
  • etap 3. wsypać galaretki i mieszając doprowadzić do zagotowania
  • etap 4. napełniać wyparzone słoiki, zakręcić i pasteryzować z 5 minut w gotującej wodzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy