Domowy dżem z mandarynek i jabłek z galaretką jest doskonały do tostów, bułek, naleśników, wafli, mandarynki były bez pestek i przemarzły na balkonie, więc wykorzystałam je do dżemu..........SMACZNEGO!!!
Domowy dżem mandarynkowo-jabłkowy z szybkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.mandarynki sparzyć wrzątkiem, obrać, wkładać do szybkowara razem z jabłkami ze skórką bez gniazdek nasiennych - jeśli mandarynki mają pestki to przy obieraniu usuwać
dodać goździki, wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować z 15 minut, szybkowar otworzyć jak spuści ciśnienie
2.sok odlać, zostawić około 2-óch szklanek, blenderem zmiksować - sok dosłodzić np. miodem, dolać wody przegotowanej i jest smaczny napój do picia
3.wsypać galaretki i mieszając doprowadzić do zagotowania
4.napełniać wyparzone słoiki, zakręcić i pasteryzować z 5 minut w gotującej wodzie
Komentarze