Domowy cukier waniliowy

0 (0 ocen)

  • 333 godz. 20 min

Wanilia, do najtańszych dodatków nie należy, jednak warto w nią zaiwestować i przygotować domowy cukier waniliowy. Na pewno z takim cukrem, nasze świątęczne wypieki będą bardziej aromatyczne i co najważniejsze - zdrowsze.

  • 333 godz. 20 min

Składniki:

  • Cukier waniliowy (domowy)




    SKŁADNIKI: czas przygotowania 5 minut + czas oczekiwania 1-2 tygodnie

    500 g drobnego cukru
    1 laska wanilii
    słoik-wek


Domowy cukier waniliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier wsypać de słoika. Laskę wanilii przeciać wzdłuż. Nożykiem zeskrobać nasionka i dodać do cukru. Pozostałą laskę przeciąć na 2-3 części i również włożyć do słoika z cukrem. Słoik szczelnie zamknąć i kilkakrotnie wstrząsnąć. Odstawić na tydzień lub dwa, żeby cukier nabrał mocy i aromatu wanilii. Po tym czasie używać do wypieków i deserów.


    Smacznego :)

Komentarze

Podobne przepisy