Wanilia, do najtańszych dodatków nie należy, jednak warto w nią zaiwestować i przygotować domowy cukier waniliowy. Na pewno z takim cukrem, nasze świątęczne wypieki będą bardziej aromatyczne i co najważniejsze - zdrowsze.
333 godz. 20 min
Składniki:
Cukier waniliowy (domowy)
SKŁADNIKI: czas przygotowania 5 minut + czas oczekiwania 1-2 tygodnie
Domowy cukier waniliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukier wsypać de słoika. Laskę wanilii przeciać wzdłuż. Nożykiem zeskrobać nasionka i dodać do cukru. Pozostałą laskę przeciąć na 2-3 części i również włożyć do słoika z cukrem. Słoik szczelnie zamknąć i kilkakrotnie wstrząsnąć. Odstawić na tydzień lub dwa, żeby cukier nabrał mocy i aromatu wanilii. Po tym czasie używać do wypieków i deserów.
Komentarze