Domowy chrzan z jajkiem

  • wyświetlono: 10459 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Chrzan robię na Wielkanoc co roku.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Zofia Biel, Nowy Sącz

Składniki

4-5 korzeni chrzanu
1/4 szkl. octu
4 łyżki cukru
10 jajek (ugotowanych na twardo)
ok. 1/4 kostki masła
sól
kwaśna śmietana lub majonez

Sposób przygotowania przepisu:

Domowy chrzan z jajkiem

  • 1. Ocet zagotowujemy z cukrem, studzimy. Chrzan myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach. Solimy, zalewamy octem. Dokładnie
    mieszamy.
  • 2. Jajka obieramy, przekrawamy. Żółtka oddzielamy od białek. Białka drobno siekamy. Żółtka rozdrabniamy i ucieramy z masłem. Masę mieszamy z białkami i chrzanem. Wkładamy do słoików, dobrze ubijając. Tuż przed podaniem potrzebną ilość chrzanu mieszamy ze śmietaną lub majonezem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tania_kuchniakorzenie chrzanu
 

Komentarze

Podobne przepisy

Jajecznica z kiełbasą

Dodane przez: czarrna

Jajecznica z kiełbasą

Jeśli mam wolne przedpołudniu,...

image-1ruub7h

Dodane przez: KORAL

Kulebiak porowo-cebulowy z czarnuszką

Smakowita przekąska, kolacja czy...

Omleciki z pieczarkami

Dodane przez: czarrna

Omlet z pieczarkami

Śniadanko :)

Jajka faszerowane tuńczykiem

Dodane przez: patunia1987

JAJKA FASZEROWANE TUŃCZYKIEM

Pyszne jajka faszerowane tuńczykiem....

JAJKA FASZEROWANE SELEREM

Dodane przez: patunia1987

Jajka faszerowane selerem naciowym

Pyszne jajka faszerowane selerem....

Róża z salami

Dodane przez: Czarnegotuje

Róże z salami

łatwa , szybka i efektownie wyglądająca...