Domowy chrzan z jajkiem

  • wyświetlono: 10577 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Chrzan robię na Wielkanoc co roku.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Zofia Biel, Nowy Sącz

Składniki

4-5 korzeni chrzanu
1/4 szkl. octu
4 łyżki cukru
10 jajek (ugotowanych na twardo)
ok. 1/4 kostki masła
sól
kwaśna śmietana lub majonez

Sposób przygotowania przepisu:

Domowy chrzan z jajkiem

  • 1. Ocet zagotowujemy z cukrem, studzimy. Chrzan myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach. Solimy, zalewamy octem. Dokładnie
    mieszamy.
  • 2. Jajka obieramy, przekrawamy. Żółtka oddzielamy od białek. Białka drobno siekamy. Żółtka rozdrabniamy i ucieramy z masłem. Masę mieszamy z białkami i chrzanem. Wkładamy do słoików, dobrze ubijając. Tuż przed podaniem potrzebną ilość chrzanu mieszamy ze śmietaną lub majonezem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tania_kuchniakorzenie chrzanu

Komentarze

Podobne przepisy

image-04fgl1x

Dodane przez: Apetyczna babeczka

CHRZAN BIESZCZADZKI Z KURKUMĄ

Miałam okazję skosztować tego specjału...

Chrzan z jajeczkiem

Dodane przez: Gosia123

Chrzan z jajeczkiem

Przy Wielkanocnym śniadaniu oprócz...

Młode buraczki z chrzanem

Dodane przez: EwaSidor

Młode buraczki z chrzanem

Smaczne buraczki z chrzanem i dla...

Jajka z chrzanem

Dodane przez: Gregorhspeed

Jajka z chrzanem

Idealne na Wielkanocne śniadanie.

Świetnie nadają się jako dodatek do zimnej płyty.

Dodane przez: Ania199099

ROLADKI Z SZYNKI Z CHRZANEM

Przepis dostałam od teściowej.

Roladki z szynki z serem i chrzanem

Dodane przez: Joanna Kryla

ROLADKI Z SZYNKI z serem i chrzanem

Roladki te nadają się na spotkania...