Domowy chrzan z jajkiem

  • wyświetlono: 9177 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Chrzan robię na Wielkanoc co roku.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Zofia Biel, Nowy Sącz

Składniki

4-5 korzeni chrzanu
1/4 szkl. octu
4 łyżki cukru
10 jajek (ugotowanych na twardo)
ok. 1/4 kostki masła
sól
kwaśna śmietana lub majonez

Sposób przygotowania przepisu:

Domowy chrzan z jajkiem

  • 1. Ocet zagotowujemy z cukrem, studzimy. Chrzan myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach. Solimy, zalewamy octem. Dokładnie
    mieszamy.
  • 2. Jajka obieramy, przekrawamy. Żółtka oddzielamy od białek. Białka drobno siekamy. Żółtka rozdrabniamy i ucieramy z masłem. Masę mieszamy z białkami i chrzanem. Wkładamy do słoików, dobrze ubijając. Tuż przed podaniem potrzebną ilość chrzanu mieszamy ze śmietaną lub majonezem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tania_kuchniakorzenie chrzanu

Komentarze

Podobne przepisy

image-1eoepor

Dodane przez: paolineczka

Kreatywne babeczki z masą z selera i pomarańczy

Babeczki z masą z selera i pomarańczy...

image-299r6n7

Dodane przez: moniczkaala

Portobello faszerowane ziemniakami w złocistym...

Portobello nadziałam batatami i...

image-0509mtw

Dodane przez: in-humility

PIECZARKI W ZALEWIE POMIDOROWEJ

Pieczarki takie możemy jeść na...

image-15teo1b

Dodane przez: in-humility

KRĄŻKI CEBULOWE

Krążki cebulowe to pyszna i lekka...

image-0ndudig

Dodane przez: in-humility

BRUSCHETTA

Aromatyczne, błyskawiczne grzanki...

image-1qnyvno

Dodane przez: in-humility

SZAKSZUKA, czyli pomidory z jajkami z patelni

Doskonała tunezyjska potrawa zamiast...