Domowy chrzan tarty

  • wyświetlono: 640 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Na święta zawsze sama przygotowuję chrzan, jest dużo lepszy niż ten ze sklepu, przynajmniej mam pewność że nie zawiera konserwantów. Taki chrzan jest doskonałym dodatkiem do ćwikły, sosów czy żurku, możemy go przyrządzić na wiele różnych sposobów.

bogusia82
  • 5 porcje
  • 30min

Składniki

1 kilogram korzenia chrzanu
Sok z połowy cytryny
3/4 szklanki letniej wody
0,5 łyżeczki soli

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Domowy chrzan tarty

  • 1. Chrzan obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski i zalewamy zimną wodą, odstawiamy na kilka godzin. Następnie chrzan ścieramy na tarce o drobnych oczkach, ja starłam w robocie na tarczy z drobnymi oczkami. Do letniej wody dodajemy sól oraz wciskamy sok z cytryny, wlewamy do startego chrzanu. Dokładnie mieszamy, chrzan przekładamy do słoika, zakręcamy i wstawiamy do lodówki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

chrzanWielkanocświętachrzan tartyśniadanie wielkanocneDomowy chrzan tarty
 

Komentarze

Podobne przepisy

Tak wygląda gotowy już sos

Dodane przez: paluinka1006

Domowy sos słodko-kwaśny

Bardzo lubię kuchnię chińską,dlatego...

Domowy sos chrzanowy

Dodane przez: Bilcia

Domowy sos chrzanowy

Mój autorski przepis na pyszny...

Domowy sos barbecue

Dodane przez: bogusia82

Domowy sos barbecue

Idealny jako dodatek do mięs grillowanych.

Domowy sos boloński

Dodane przez: Kuchnia Koloru Blond

Domowy sos boloński

Odkąd przekonałam się do własnoręcznego...

MAJONEZ DOMOWY

Dodane przez: Konto nieaktywne

MAJONEZ DOMOWY

idealny do sałatek

bbq

Dodane przez: Michał Wrzosek

Domowy sos BBQ

Domowy sos barbecue to wyśmienity...