Domowy chrzan tarty

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób

Na święta zawsze sama przygotowuję chrzan, jest dużo lepszy niż ten ze sklepu, przynajmniej mam pewność że nie zawiera konserwantów. Taki chrzan jest doskonałym dodatkiem do ćwikły, sosów czy żurku, możemy go przyrządzić na wiele różnych sposobów.

  • 30 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 1 kilogram korzenia chrzanu
    Sok z połowy cytryny
    3/4 szklanki letniej wody
    0,5 łyżeczki soli

Domowy chrzan tarty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Chrzan obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski i zalewamy zimną wodą, odstawiamy na kilka godzin. Następnie chrzan ścieramy na tarce o drobnych oczkach, ja starłam w robocie na tarczy z drobnymi oczkami. Do letniej wody dodajemy sól oraz wciskamy sok z cytryny, wlewamy do startego chrzanu. Dokładnie mieszamy, chrzan przekładamy do słoika, zakręcamy i wstawiamy do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy