Domowy chlebek z otrębami pszennymi

0 (0 ocen)

  • 1 min

Wyśmienity domowy chleb z ziarnami najlepszy, który unosi zapach i aromat przez cały dzień

  • 1 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 2kg mąki pszennej
    -3/4 kostki drożdży
    -3 płaskie łyśki soli
    -2 l ciepłej wody(ale nie gorącej)
    Ziarna:
    -1 szkl. płatków owsianych
    -2 szkl.otrębów pszennych
    -10 łyżek siemienia

Domowy chlebek z otrębami pszennymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Do dużej miski wsypać 2kg mąki pszennej,3 płaskie łyżki soli oraz wszystkie ziarna i wymieszać.Następnie z 2l ciepłej wody odlać poł szklanki,wsypać pokruszone drożdże,wymieszać i po górze posypać trochę mąką.Przykryć ścierką i zostawić w cieplym miejscu do wyrośniecia.Po wyrośnięciu drożdży wlewamy zaczyn do wsześniej przygotowanych skladników w misce,na koniec wlewamy reszte cieplej wody która została i wyrabiamy ciasto,do momentu aż bedzie gęste.W razie potrzeby dodać troche mąki.Wyrobione ciasto zostawiamy do wyrośniecia,aż podwoi swoją objętość.Całość pieczenia 2h,180 do 200stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy