Domowy chlebek pszenny z dodatkiem ziemniaków i otrębów

4.5 (167 ocen)

  • 60 min

Kolejna moja propozycja na domowe, zdrowe, smaczne, pachnące pieczywko. Chlebek jest świeżutki, mięciutki, przepyszny, nawet z samym masełkiem.

  • 60 min

Składniki:

  • 640 g mąki pszennej, typ 650, przesianej
    1 szklanka otrębów pszennych prażonych
    50 g świeżych drożdży
    10 łyżek oleju rzepakowego
    2 łyżeczki płaskie cukru
    1 łyżeczka soli
    4 ugotowane ziemniaki, przetarte
    440 ml letniej wody
    ziarna słonecznika- do posypania po wierzchu
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Domowy chlebek pszenny z dodatkiem ziemniaków i otrębów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • suche składniki na chlebek pszenny 1. Drożdże rozcieramy z cukrem z małą ilością letniej wody. Pozostawiamy je na chwilkę pod przykryciem.
    Wszystkie suche składniki na chlebek- mieszamy razem.
  • składniki na chlebek pszenny plus ugotowane ziemniaki 2. Do dużej miski dodajemy po kolei wszystkie składniki, łącznie z ugotowanymi, przetartymi- ziemniakami.
  • wszystkie składniki na chlebek pszenny 3. Na końcu wlewamy wodę i olej.
    Mieszamy ręką wszystko razem, do momentu, aż ciasto odstanie od ręki.
  • zarobiony, pszenny chlebek 4. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • chlebek pszenny w foremce 5. Przygotowujemy 1 długą foremkę o wymiarach 41x13, przekładamy do niej zarobione ciasto na chlebek.
    Mokrą dłonią smarujemy po wierzchu chlebek i posypujemy ziarnami słonecznika.
  • pszenny chlebek- upieczony 6. Chlebek pieczemy w temp. 200 stopni C przez ok. 30 min.
    Sprawdzamy patyczkiem, czy chlebek jest upieczony.
    Wyjmujemy z formy. Stawiamy gorący chlebek na boku, aby nie zaparował.
  • pszenny chlebek- w przekroju 7. Kroimy na kromki i jemy z masłem choćby tylko, bo jest bardzo pyszny ;)
  • pszenny chlebek- upieczony już 8. Smacznego :)

Porady

Wszystkie składniki na chlebek muszą mieć temp. pokojową. Chlebek, jeśli zostanie w ogóle, jest długo smaczny i świeży. Ziemniaki możemy wykorzystać z obiadu. Tylko je ubijamy. Możemy sobie uformować dowolny kształt chlebka, np okrągły. Po wierzchu możemy chlebek posypać: kminkiem, pestkami dyni, sezamem, makiem, czarnuszką. Formę do chlebka wykładamy pergaminem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Otręby Ziemniaki Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować